ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE, BRATSTVA I JEDINSTVA 7, PODGORICA
DOBRO DOŠLI NA INTERNET PREZENTACIJU ADVOKATSKE KOMORE CRNE GORE

KONTAKT TELEFON I FAKS:  +382 (0)20 602 805, 602 807


10/03/2021
Inicijativa ZELENA PRAVNA POMOĆ

Imajući u vidu nemila dešavanja koja su početkom 2021. godine uznemirila nacionalnu javnost i privukla pažnju medija, a odnose se na ugrožavanje životne sredine i dobrobiti životinja, Advokatska komora Crne Gore pokrenula je inicijativu za unaprjeđenje ENEMLOS projekta putem uvođenja pravne klinike za Ekološko pravo koja bi promovisala „ZELENU PRAVNU POMOĆ“, odnosno pravnu pomoć nevladinom sektoru koji djeluje na području zaštite prirode i dobrobiti životinja.

Krajem februara izvršeno je anketiranje advokatske zajednice, tj. advokata koji će učestvovati u ENEMLOS projektu i pribavljena je podršku za predlog unaprjeđenja projekta koordinacionom timu Pravnog fakulteta UCG.

Takođe, direktorka projekta dr Nina Radulović je obavila niz bilateralnih razgovora i uspostavila komunikaciju s nevladinim organizacijama koje djeluju na polju ekološke zaštite, a  koje su pozdravile inicijativu i izrazile spremnost za saradnju. Saradnja bi se prije svega realizovala prosleđivanjem realnih predmeta koji iziskuju pravnu podršku na klinički rad. Spremnost za saradnju izrazile su sljedeće nevladine organizacije: Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Prijatelji životinja Podgorica, Crnogorsko društvo ekologa, Ruka-šapi i Korina.

S obzirom da je ENEMLOS projekt prethodno definisan u pogledu djelatnosti i finansija, da bi se eventualno proširili njegovi dometi djelovanjem neplanirane Ekološke klinike,  inicijativa sa molbom za podršku i saglasnost i predlogom aktivnosti je upućena UCG kao koordinatoru 3. marta 2021. g. u nadi  da će naići na razumijevanje. U slučaju pozitivnog odgovora koordinatora projekta, ne isključuje se mogućnost molbe za proširenje projekta prema donatoru ili traženje drugog načina da se unapređenje realizuje.


ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE, BRATSTVA I JEDINSTVA 7, PODGORICA

Radno vrijeme: ponedeljak - petak, 9-15 časova
Kontakt telefon i faks +382 (0)20 602 805, 602 807, Mob: +382 67 223 230
Kontakt osoba: Bojana Jovanović - tehnički sekretar
Elektronska pošta advkomora@t-com.meAdvokatura egzistira kao javna djelatnost u Crnoj Gori od 14.12.1909.godine, kada je donijet Zakon o javnim pravozastupnicima Knjaževine Crne Gore.

© 2020 ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE. All Rights Reserved
Designed by MONTENEGRO BIZNIS